J. V. Snellmanin kotimuseo

Snellmaninkatu 19, 70100 Kuopio
Postiosoite: Kuopion korttelimuseo, Kirkkokatu 22, 70100 Kuopio
Puh. (017) 182 625 (Kuopion korttelimuseo)
s-posti korttelimuseo(at)
kuopio.fi 

Museonjohtaja
Merja Heiskanen, Kulttuurihistoriallinen museo, merja.helena.heiskanen(at)kuopio.fi, puh, 0447182611  

 

 

J. V. Snellmanin kotimuseo Sali Työhuone

 

Johan Vilhelm Snellman oli vuonna 1843 Kuopioon tullessaan 37-vuotias poikamies. Kuopiosta Snellman löysi elämänkumppanin. Marraskuussa 1845 Snellman vihittiin avioliittoon 17-vuotiaan kuopiolaisen apteekkarin tyttären Johanna Lovisa Wennbergin kanssa. Ensimmäiseksi yhteiseksi asunnoksi tuore aviomies vuokrasi talon joka käsitti salin, viisi kamaria, keittiön sekä eteisen. Asuinneliöitä rakennuksessa on 122. Snellmanit asuivat talossa vuoteen 1849, minä aikana perheeseen syntyivät vanhimmat lapset Hanna ja Anders Henrik.

J. V. Snellmanin asuintalon restaurointityöt museoksi aloitettiin vuonna 1980 ja museo avattiin yleisölle kesällä 1981. Talo on rakennettu vuonna 1827. Snellmanit teettivät rakennuksessa ennen muuttamista ja asuinaikanaan erilaisia sisätilojen kunnostuksia, mm. lattioiden ja seinien maalauksia. Vaikka rakennus ehti olla Snellmanien jälkeen lähes 130 vuotta muussa asuinkäytössä, voitiin Snellmanien aikaiset seinäpintojen kerrostumat suurelta osin löytää. Lisäksi restauroinnissa olivat apuna Snellmanien kirjeet, joissa käsitellään kodin sisustamista ja kunnostamista.

Snellmanit hankkivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa uudet huonekalut. Nämä kodin alkuperäiset huonekalut ovat varsin suurelta osin säilyneet ja ne on saatu esille museoon Snellmanin suvulta ja Suomen kansallismuseolta. Joiltain osin kokonaisuutta on täydennetty Snellmanin perheen myöhemmin hankituilla huonekaluilla sekä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmiin kuuluvilla esineillä. Myös huonekalujen ja muun esineistön osalta ovat säilyneet kirjeet tarjonneet merkittävän lähdemateriaalin. Esimerkiksi huonekalujen sijoittelussa on ollut suurena apuna talossa vierailleen nuoren Emma Ehrström-Peranderin ystävättärelleen vuonna 1845 lähettämä kirje, johon sisältyy pohjapiirros Snellmanien kodista.

Keittiön ja palvelijoiden huoneen alkuperäistä esineistöä ei ole säilynyt. Palvelijoiden huoneeseen on sijoitettu näyttely, joka käsittää Snellmaneille kuulunutta pienesineistöä sekä kuvia ja tietoja J. V. Snellmanin Kuopion ajasta. Talossa asui Johanin, Johannan ja lasten lisäksi Snellmanin vuonna 1844 huostaan ottama veljenpoika Karl sekä kaksi palvelijatarta.